Уникална фотоизложба

Община Пловдив отправя покана към гражданите и гостите на града за откриването на една уникална фотоизложба посветена на 110 години от рождението на световния бас Борис Христов.

Вижте повече

Фотоизложба110 години от рождението на световния бас Борис Христов

Изложбата е създадена по идея на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, куратор е известният фотограф, преподавател и организатор на един от най-значимите фото форуми в България -  доц. Никола Лаутлиев. 

44 фотографии

Експозицията се състои от 44 фотографии, които са резултат от задълбочена издирвателска дейност на доц. Лаутлиев и е осъществена с безценната помощ на Музикално общество „Борис Христов“ - Стара Загора в лицето на Нино Луканов, както и на музикалното общество в София и Владимир Велев.


След откриването на 14 май и представянето в Пловдив, фотоизложбата ще гостува в Рим, а след нейното завръщане ще остане завинаги експонирана в Дома на културата в Пловдив, който от 2011 година носи името на Борис Христов. Фотоизложбата е част от поредица събития, които община Пловдив организира и подкрепя, свързани със 110 –та годишнина от рождението на Борис Христов.

Триумфален успех пожънаха в Рим учениците от НУМТИ „Добрин Петков" – Пловдив, които гостуваха там по покана на Българския културен институт. Те изнесоха концерт в италианската столица по случай 110-годишнината от рождението на Борис Христов. В него взеха участие учениците Екатерина и Марияна Стоеви, Виктор Костов и Виктор Вичев, заедно с преподавателят по камерна музика Детелина Маринкева.  

На 11 юни, концерт в българското посолство в Рим ще изнесат Евгения Ралчева (сопрано) и Божидар Божкилов (бас), солисти на Държавна опера Пловдив, в акомпанимент на пиано на Цветомира Цонева. Водещ на концерта ще е Лили Бързева. По същото време ще бъде представена и настоящата изложба. Събитията ще осъществяват с финансовата подкрепа на община Пловдив. 


Екипът на Регионален исторически музей-Пловдив в партньорство с Национален музей „Борис Христов“-София тази година ще посвети честванията по случай 18 май, денят на музеите и галериите, на световноизвестния оперен певец, музикален интерпретатор, педагог и дарител Борис Христов. Първата част ще се проведе в Пловдив в периода 13 – 18 май, а втората в София от 18 май до юни 2024 г. В пловдивската програмата са включени изложба и филм за живота на великия бас и изпълнения на негови ученици, млади музиканти от нашия град и утвърдени имена в музиката. Участниците са лауреати на национални и международни престижни награди.

Addverising mesage

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

See more about